" " " "
top of page
  • Foto van schrijverVan den Heurck

Duurzaam bosbeheer als oplossing voor de toekomst

Ecologische uitdagingen

Door een steeds groeiende bevolking blijft ook de vraag naar grondstoffen stijgen. Dit zorgt wereldwijd voor een ecologische uitdaging. Hoe kunnen we de vraag van de consument in balans brengen met het aanbod van de natuur en dat zonder grote economische schokken teweeg te brengen?

In alle industrieën wordt gezocht naar betaalbare en ecologisch verantwoorde oplossingen. De bouwindustrie probeert zijn steentje bij te dragen en kijkt steeds meer naar duurzaam hout. Met zijn kleinere ecologische voetafdruk dan metaal of beton brengt hout uit duurzaam bosbeheer een solide oplossing voor het ecologische vraagstuk.

Wat is duurzame bosbouw?

Duurzaam bosbeheer is een manier van bosbouw waarbij actief wordt ingegrepen bij de groei van een bos om de biodiversiteit te stimuleren en de uitputting tegen te gaan. Bij klassieke houtwinning worden vaak grote percelen boomgaarden aangelegd waarbij de focus op één houtsoort ligt. Deze monocultuur is vooral gericht op efficiëntie, maar werkt biodiversiteit tegen. Daarnaast worden deze boomgaarden vaak in één beweging gekapt waardoor er alweer een groene long uit onze natuur verdwijnt.

Bij actief duurzame bosbouw worden bomen van diverse leeftijden en diverse boomsoorten geplant op verschillende momenten. Bij het kappen van één boom worden er minstens twee tot drie nieuwe aangeplant. Het bos blijft op deze manier intact en dieren of andere plantensoorten blijven beschermd. Daarnaast nemen jongere bomen in de groei meer CO2 op dan de volwassen exemplaren, een regelmatige vernieuwing van bomen leidt dus tot een beter klimaat.Bewuste vraag én aanbod

De manier van omgaan met onze grondstoffen moet worden herbekeken om onze natuur leefbaar te houden in de toekomst. Zowel klant als houthandelaar zijn stelselmatig hun focus aan het verleggen. Zij kiezen steeds minder voor producten met een grote impact op de natuur maar kijken naar ecologisch hout uit duurzame bosbouw.

Houthandel Van Den Heurck werkt ijverig aan deze shift waar ecologie en economie hand in hand gaan zonder in te boeten op kwaliteit. Bent u op zoek naar een duurzame oplossing voor uw woning? Maak dan snel een afspraak met Houthandel Van Den Heurck en ontdek wat deze houthandel voor uw woning kan betekenen.


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hozzászólások


bottom of page